El Bruc Modernista, el llegat Casas

El modernisme de Camí Ral

Els nuclis del Bruc de Baix i el Bruc del Mig són espais que es desenvolupen a partir del segle XVIII resseguint el nou traçat de l’antic Camí Ral d’Aragó, conegut a partir del 1778 com la «Carretera Real». Resseguint aquest vial de comunicació de primer ordre, es desenvolupa un poble allargassat, de camí, que incorpora els nous estils arquitectònics a partir d’una sèrie de fenòmens coincidents:  un  increment del  trànsit  de  viatgers,  el  creixement  econòmic fonamentat en l’agricultura i les teuleries (més conegudes al municipi com bòbiles), i, finalment, l’arribada del fenomen de la segona residència i l’estiueig. Lentament, doncs, a banda i banda de la carretera apareixen edificis dels més variats estils i tipologies: casals senyorials com Can Casas, vinculat a la producció agrària, viles d’estiueig com Cal Díaz, que comparteixen l’espai amb casals moderns com Cal Cordero o habitatges més senzills, però també interessants, com ara Cal Mestre Xic. Es configura, d’aquesta manera, un llegat patrimonial que no només explica el creixement del poble, si no també les diverses fases del seu desenvolupament i les activitats dels seus habitants.

Pretenem, doncs, configurar una visita guiada que inclogui aquests i altres elements rellevants d’aquest espai al voltant de l’antiga carretera i que permeti traslladar als visitants els elements que han configurat el Bruc modern i contemporani.

Visita guiada d’aproximadament una hora de durada, amb periodicitat semestral, coincident amb les jornades de mercat i fira, alternada amb la proposta.

AnoiaPatrimoni-logo