La Guerra del Francès i el Timbaler

Col·lecció de les Batalles del Bruc

Aquesta Col·lecció té dos orígens diferents. Els elements originals d’armes, projectils i similars, guardats des d’antic per  l’Ajuntament del Bruc. La resta té el seu origen en una donació feta pel Museu de “l’Acadèmia de Sotsoficials de l’Exèrcit de Terra”, de Talarn (Lleida). En aquest últim cas es tracta de reproduccions d’armes de foc i armes blanques, uniformes, maniquins, col·lecció de miniatures i altres elements, part dels quals estan guardats a la reserva del Museu. A les parets d’aquesta secció s’hi mostren làmines, planells, cartells, reproduccions de quadres i altres elements similars relacionats amb la història de les Batalles del Bruc.

La Muntanya de Montserrat

Natura local

Aquesta secció del Museu consta d’una gran maqueta (1:5000) de la Muntanya de Montserrat, cedida pel Patronat de la Muntanya de Montserrat. La secció consta també d’una vitrina on s’explica la formació de la Muntanya, diversos mapes i esquemes de la muntanya (antics i moderns), de grans fotografies del massís i d’unes lones que expliquen la flora i la fauna integrada en aquest paratge.

L’escalada

Col·lecció de l’escalada Montserratina

L’origen d’aquesta col·lecció són les aportacions de la família Barberà, descendents d’un  antic i molt estimat escalador, encara que també es conserven i mostren elements aportats per integrants de l’“Associació d’Amics del Museu de la Muntanya de Montserrat del Bruc”, el Patronat de la Muntanya de Montserrat i altres persones i entitats relacionades amb la Muntanya. La part principal està formada per estris d’escalada, antics i moderns, amb els quals s’explica l’evolució tècnica de l’escalada i la tecnologia dels materials. Altres elements importants són els de record d’un passat més o menys recent. Una part important del material figura catalogat a la reserva del Museu.

Col·lecció de l’espeleologia Montserratina

Fa poc el Museu ha incorporat una mostra, cedida per la Federació Catalana d’Espeleologia. La formen  estris utilitzats pels espeleòlegs que exploren el món subterrani de la Muntanya de Montserrat. Tots aquests elements estan catalogats i retolats per a poder ser identificats.

Audiovisual “Sensacions Verticals”

Produït per l’Ajuntament del Bruc i el Patronat de la Muntanya de Montserrat, el Museu disposa d’un interessant audiovisual relacionat amb l’escalada montserratina. Amb una duració de 14 minuts, s’ensenya la tècnica i els elements materials que intervenen en una escalada, en aquest cas la del “Cavall Bernat”. La sala de l’audiovisual integra els aparells de comandament, l’equip de so, el projector i una pantalla de format vertical.

El Bruc

Col·lecció de fòssils locals

Les peces que es troben al Museu són una mostra d’una col·lecció que va ser recollida en el decurs dels anys vuitanta a l’interior del perímetre de la Muntanya de Montserrat i en els termes municipals del Bruc, Collbató,  Marganell i Monistrol de Montserrat. Tot el material està identificat amb la denominació científica i de localització.  

Col·lecció de prehistòria

En el Museu també hi figura una mostra d’elements de la prehistòria del Bruc. Com a representació més ample s’ensenyen diverses peces provinents de la “Cova de les Goteres” (1971). A més, en el magatzem de reserves del Museu es conserva la resta de la col·lecció, peces procedents de la recerca feta entre 1971 i 1972 en els termes del Bruc i de Collbató. Tot aquest material prové, principalment, del Torrent de la Diablera (El Bruc) i del poblat ibèric de “Les Soleies” (Collbató). El dipòsit del Museu compta també amb peces procedents d’una col·lecció particular, que integren materials provinents de la “Cova Gran”, “Cova Freda” i d’altres punts del voltant del municipi.