Arxiu fotogràfic

Incorporat a l’Arxiu del Museu s’hi troba aquesta col·lecció de fotografia, formada per unes 5.000 fotografies referides al Bruc, al seu entorn i als seus habitants.

Classificades per èpoques, temes i situacions, aquesta col·lecció fa ser iniciada l’any 1987 amb les aportacions de gran nombre de famílies del poble i tretes de diversos arxius públics i altres de particulars de fora del Bruc (Arxiu Comarcal, Centre Excursionista de Catalunya, etc.)

Juntament a aquesta col·lecció local, l’arxiu disposa en qualitat de dipòsit fet pel Patronat de la Muntanya de Montserrat, de totes les fotografies no reclamades pels participants del “Concurs Fotogràfic del Parc Natural i Portals de Montserrat”.

Arxiu històric

En un despatx situat en un extrem del Museu s’hi guarda, en armaris, una part del dipòsit de l’arxiu.

En el cas de les  Batalles del Bruc, aquest arxiu consta de tots els elements col·leccionats en el decurs de molts anys, reproduccions de premsa de l’època, llibres d’història de la Guerra del Francès i de les pròpies de les Batalles, làmines, pel·lícules relacionades amb el Timbaler del Bruc, mapes de la zona de les Batalles, fotografies, i moltes altres coses.

Existeix l’embrió de cartoteca local.

Arqueologia i Paleontologia

L’arxiu històric adscrit al Museu conté una part dedicada a l’arqueologia local i la paleontologia de la zona. Bàsicament trobem documents i llibres de les dos especialitats, entre els que cal destacar  els originals  de les memòries arqueològiques de Joan Maria Casas de Müller i de Pere Redón, amb les seves fotos, planells, dibuixos…