Sortida: Can Maçana
Arribada: Coll de Can Maçana
  5 h 5 min
 Dificultat: Mitjana
 5,5 km

 

Recorregut

Can Maçana – Camí de Coll de Guirló – Coll de Guirló – Camí de la Portella – Coll de les Portelles – Caramull dels Merlets i la Peluda – Saca Gran – Canal entre el Carbassó i el pedestal del Martell – Cruïlla al Mirador del Ninet i agulla de l’Arbret – La Podrida – Coll de les Bessones i Agulla de l’Arbret – Canal del torrent de la Miranda dels Ossos – Miranda de les Bessones – Coll entre la Corona de la Reina i la Boteruda del Gra – La Mà – Coll d’Agulles – Agulla Sense Nom – Canal Ampla – Agulla Bifida – Coll entre el Lloro, la Monja i el Bisbe – Cruïlla camí del torrent del Lloro – Frare Gros – Coll dels Frares Encantats – Frare Cirili – Coll de Port – GR 172 – La Foradada – Camí de la Roca Foradada – Coll de Guirló – Camí de Coll de Guirló – Can Maçana

Sortim de Can Maçana pel GR-172 fins al Coll de Guirló. Ara prenem el camí de la dreta en direcció al refugi Vicenç Barbé. Passem pel pas de les Portelles, flanquejat per la Portella Gran i la Portella Petita, grimpant un xic fins al coll de la Portella. Ara abandonem el camí que ens duria al refugi i regirem a mà esquerra remuntant un caramull tot seguint les marques vermelles. Durant tota la travessa cal estar força atent a les marques, doncs la travessa és força recargolada i algunes marques estan gastades o costen de veure. Des d’aquest punt obtenim la primera vista panoràmica de les Agulles. Seguim les marques vermelles i ens apropem a la canal entre l’agulla dels Merlets i la Peluda que cal remuntar amb una corda. A continuació avancem pel caramull entre l’agulla del Capdamunt i el Gep Llarg. Sempre atents a les marques vermelles seguim endavant i passem entre la Saca Gran i el Martell. Seguidament trobem una canal entre el Carbassó i el Pedestal del Martell per on baixem ajudant-nos d’una corda. Ara pugem entre el Carbassó, el Dàtil i la Roca de les Heures. Atents a les marques seguim endavant entre boscos d’alzines i boixedes. Un proper replà ens permet admirar l’esvelta agulla de l’Arbret. Retornem al camí i baixem suaument fins a la base de la Podrida. Un coll estret ens situa entre la Bessona Superior i l’agulla de l’Arbret. Ara baixem una xic i tornem a pujar fins al collet entre la Bessona Inferior i l’Agulla dels Ossos. Avancem fins al coll entre la Corona de la Reina i l’airosa Boteruda del Gra. En tot moment podem treure el nas pels diferents miradors on podrem observar els estimballs de la cara Nord. Xino-xano arribem al coll d’Agulles o Portell Estret. Ara prenem a mà dreta la canal Ampla amb marques blanques fins a l’Agulla Sense Nom. Des d’aquesta agulla abandonem la canal Ampla i regirem a mà esquerra per on iniciem la segona part de la travessa o dels Frares Encantats. Ara hem de seguir les marques blaves. Avancem fins a la base de la Mamelluda i remuntem fins al collet entre el Morro Pla i la Nana. Passem per la base del Morro Pla a continuació per l’Elefantet i l’agulla Bífida. Seguim el camí entre bosquets i passem fregant l’agulla del Centenar i la Boleta Foradada. Anirem trobant diverses opcions per apropar-nos a la paret Nord i obtenir vistes esplèndides del Bisbe i companyia. Sense defallir, alternant pujades i baixades, arribem al coll situat entre el Lloro, la Monja i el Bisbe.

Després de gaudir de les bones vistes, baixem per una amplia llastra pel torrent del Lloro fins al peu de l’agulla de la Patata. Seguim per zones boscoses i canals estretes fins uns blocs caiguts que podem superar per l’interior. Ara remuntem fins a tocar del Frare Gros i seguidament fins al coll dels Frares Encantats. Arribem al pas entre el Frare Cirili i la Cristobalita Superior on una cadena ens ajudarà a superar aquest tram. Sense abandonar les marques blaves, anem davallant fins al pas de les travesses de ferro. Uns pas vertical d’uns 10 metres aproximadament equipat amb barres i passamans de ferro que ens ajudaran a superar el tram. Immediatament ens plantem a la cruïlla de camins i coll de Port. Mentre fem un mos a l’esmentat coll reconeixem l’inconfusible cant d’un Bruel que ronda per sobre nostre. El Bruel (reietó a les Balears) és un dels ocells més petits de tot Europa. Després d’observar com es desenvolupa pel seu territori, l’acomiadem i reprenem el camí tot baixant per anar a buscar el GR-172. Un còmode camí que voreja les impressionants parets Nord dels Frares Encantats que res tenen a veure amb les amables arestes Brucs que cerquen les cares Sud. Ara enllacem amb el GR-172 i seguim el mateix fins a la proximitat de la Cadireta i la Roca Foradada. Un cop passat l’imponent sostre de la Cadireta, a mà esquerra surt un corriol que s’enfila fins a la Roca Foradada. Ens apropem fins a l’interior de la mateixa per veure in situ per on va passar aquell boig que la va travessar volant, Déu ni do. Retornem al GR-172 i caminem pel mateix fins al coll de Guirló, altre cop, i seguidament fins a Can Maçana.

 
Ruta cortesia de Lo Piolet. Ressenya i més detalls a Lo Piolet