Aquest recorregut podria anomenar-se camí de l’oli, atès que el podem començar a la plaça/carrer de la Parròquia, on hi ha un trull encara en ús. Continuarem fins la finca del Castell, on es pot veure una explotació d’oli moderna però petita.

Sortim de la plaça de l’Ajuntament en direcció ascendent i agafem el segon carrer a la dreta, just davant de l’escola en direcció Can Salses, tal com indica la senyalització local. Fem la baixada i després continuem recte pel carrer pavimentat ascendent. Girem a l’esquerra en un revolt molt tancat de 180º i, tal com indica la senyalització del Parc, seguim per la pista pavimentada i més endavant ja de terra, en direcció sempre a Collbató.

Deixem a la nostra dreta la urbanització Mas Grau i un xic més endavant i a l’esquerra el Mas Can Rovira, entrant ja a la pista forestal. 20 metres més endavant trobem una cruïlla a la dreta, que ens durà a Can Salses: l’agafem. Després d’uns revolts, arribem a Can Salses. Des d’aquest mas ja es veu la casa restaurada i la finca del Castell i unes vistes àmplies de la cara sud dels Frares Encantats.

D’aquí davallem cap a la llera del torrent de les Comes on es troba l’antic Pou de Glaç del Castell. Caminem uns metres pel torrent fins que trobem un camí ascendent a l’esquerra, l’enfilem i, al final de la pujada, ens trobem un immens camp d’oliveres de les varietats Vera i Palomar. Al final dels camps topem amb una cruïlla senyalitzada, girem 90º a l’esquerra i seguim recte. Des d’aquí podem gaudir d’una bonica vista de la zona del Faraó. Ens acostem a les roques del massís deixant enrere els camps d’oliveres i prenem el camí de la dreta amb una pujada curta, però forta.

Seguim per la pista ampla i planejant fins a l’ermita de la Mare de Déu de la Font, actualment en ruïnes, que pertany a la finca de Can Jorba. A tocar, tenim el mas de Can Jorba, amb una gran esplanada en el pla inferior. En un extrem hi ha un dipòsit d’oli excavat en una roca, tancat amb una portella de ferro.

Abandonem Can Jorba per la pista més propera a la muntanya en direcció a Collbató. Ara el camí és ample i plàcid, envoltat de pi blanc i alzina. Ben aviat i a l’esquerra, trobem l’inici del popular camí dels Francesos. La pista ens duu fins al conegut restaurant de la Vinya Nova. Deixant el mas a l’esquerra, avancem recte i paral·lels al massís fins al darrer aparcament del restaurant i fins a trobar novament la senyalització del Parc.

Deixem la Vinya Nova, sempre per la pista que voreja el peu de la muntanya, i ens dirigim ara cap al pla de la Mònica, on arribem en 15 minuts, després de creuar el torrent del Pont i el que baixa del sector de les Artigues. Entre el torrent del Pont i el camí de l’Artiga Baixa, que enfila amunt just al pla de la Mònica, tenim l’important conjunt rocós dels Pollegons, que dona forma a aquesta part de Montserrat.

Seguim la pista i anem deixant diverses pistes a la dreta que duen al Bruc Residencial. Seguirem fins a una cruïlla senyalitzada de quatre camins, a la nostra esquerra el camí de les Bateries i a la dreta el camí de l’Oli. Avancem recte per la mateixa pista fins a visualitzar les primeres edificacions de Collbató, que pertanyen al carrer Pau Bertran del municipi.

Continuem baixant per aquest carrer, que ens durà al centre de la Vila i a la fi del recorregut.

Descarrega’t la ruta

Sortida: Plaça de l’Ajuntament del Bruc
Arribada: Centre vila Collbató
  1 h 30 min – 3h
Dificultat: Baixa
  5-10 km