Recorregut

Can Jorba – Mare de Déu de la Font – Camí de la Palomera – Camí dels Naps de Dalt – Coma dels Naps de Dalt – Montgròs – Roca Plana dels Llamps – Camí del Montgròs – Canal del Torrent del Migdia – Coll de l’Ajaguda – Camí dels Francesos – Can Jorba

Sortim de Can Jorba per la pista que va cap a El Bruc. En poca estona trobem a mà dreta un corriol que s’enfila amunt, veurem una marca vermella a l’arbre. Anem remuntant el Serrat de la Palomera tot seguint les marques vermelles. Poc a poc les vistes s’amplien mentre anem reconeixent agulles, malgrat el temps força emboirat. Igualment anem veient algun grupet de cabres que recorren còmodament les arestes montserratines. Quant arribem a l’alçada aproximadament de les Ajagudes, trobem una gran fita.

En aquest punt deixem el camí que ens duria a la Canal del Migdia i girem per l’esquerra. Ara seguim les marques blaves que ens duen per la Canal Roja. Anem tirant amunt a cops i pel mig de plaques de roca properes a la vessant Est del Serrat del Faraó. El dia meteorològicament no millora gaire, encara que fa molta xafogor. Atents a les marques blaves i fent servir les mans, ens enfilem al damunt del Serrat del Faraó.

Continuem i arribem a la Coma dels Naps de Dalt i regirem a mà dreta deixant a la nostra esquerra el camí que ve del refugi Vicenç Barbé. Ara remuntem la farregosa pujada per situar-nos a la base de la Roca dels Llamps. Trobem un pas de corda amb una creu a mà esquerra que desconeixem el seu origen. Anem fregant la Roca dels Llamps i en poca estona ens plantem a dalt del Montgròs en mig de la boira. Dalt del cim fem la foto pel col·lectiu de #esteladesalcim per després registrar la nostra aportació a aquesta acció simultània. Aquí trobareu més informació d’aquesta acció, si és del vostre interès i voleu participar l’any vinent. Tot seguit fem un mos mentre altres muntanyencs arribem al cim. Una llàstima, la boira que es recargola entre les agulles i ens impedeix les magnifiques vistes d’aquest gran mirador montserratí.

Reprenem la marxa, ara baixarem per la Canal del Migdia fent una ruta circular. Baixem un xic i seguim en direcció a la Canal del Migdia. Davallem decididament fins a la base de l’airosa Salamandra que gossa d’una exquisida escalada. Avancem mentre l’espectacular Talaia Gran ens marca la Canal del Migdia. Seguim davallant pel corriol a estones aeri i per una mena de canal de roca encaixonada. En poca estona arribem a l’esmentada Canal del Migdia. Ara girem a mà dreta i enfilem avall atents a les fites que ens faran evitar els salts d’aigua. Xino-xano anem baixant per aquesta atrotinada canal fins a l’alçada de La Cajoleta. Aquí estem atens per prendre un corriol, marcat amb una gran fita, a mà esquerra que ens durà al Camí dels Francesos.

En suau pujada arribem en poca estona al panoràmic Coll de l’Ajaguda. Aquí fem una aturada tècnica doncs les seves vistes ho valen. Des d’aquest punt podem veure la panoràmica vista que formen La Cajoleta, els Plecs del Llibre i el Montgròs. Unes fantàstiques parets per enlairar-se pel seu característic conglomerat, bressol d’escaladors d’aquest país. Reprenem el camí i deixem a mà esquerra el camí que ens duria a Sant Jeroni i girem per la dreta sense dilació muntanya avall. Un camí molt fressat, sense pèrdua, que seguim força estona. Arribem a la pista que ve de la Vinya Nova cap Can Jorba. Regirem a mà dreta i en poca estona ens plantem novament a Can Jorba.

Ruta cortesia de Lo Piolet. Ressenya i més detalls a Lo Piolet

Sortida: Can Jorba
Arribada: Can Jorba
 5 h 41 min
Dificultat: Baixa
6,64 km