Recorregut

Can Maçana – La Cadireta – Refugi Vicenç Barbé – Pas de la Portella – Can Maçana

Sortim de Can Maçana en direcció al Monestir de Montserrat, pel GR-172 o Camí del Coll de Guirló, per l’ample camí que transita pel Coll de Guirló. Abandonem el camí que per la dreta ens duria al refugi Vicenç Barbé, que es per on tornarem, i continuem per l’esquerra. Seguim endavant i en poca estona ens situem molt a prop de la Roca Foradada, i a continuació passem per sota de la Cadireta.

Continuem pel GR-172, ara ja més atents, perquè en breu hi ha la bifurcació, la dels Frares Encantats. Agafem el corriol de la nostra dreta, que ens dirigeix cap al Coll de Port en clara i mantinguda ascensió. Mentre ascendim, podrem gaudir de la sobrietat del paisatge i la verticalitat de les parets de roca dels Frares Encantats.

Més endavant, deixem el corriol que per la dreta es dirigeix cap al Portell Estret i xino-xano seguim per l’esquerra pel corriol que transita entre la roca i la vegetació amb petites clarianes que ens permeten observar el paisatge. Passem per davant de la minsa font del Coll de Port. Arribem al Coll de Port, cruïlla de camins, on hi ha un senyal indicador de la nostra ubicació.

Prenem el PR C-78 o Camí del Pas del Príncep que regira cap a la dreta i que comença a davallar suaument. Xau-xau anem fent pel boscós camí amb alguna clariana que altre on podem observar les roques que l’envolten. Arribem al pas del Príncep on podem admirar com una cordada avança per l’esvelta Agulla Gran del Pas del Príncep. Més endavant arribem a una cruïlla on podem observar les agulles del Dit i del Lloro. Seguim en mantingut i suau descens fins al Torrent del Lloro, i seguidament fins a la Canal Ampla. Arribem al refugi Vicenç Barbé on un grapat de famílies estan fent l’àpat del dia a la part inferior del darrere que disposa d’una mena de terrassa.

Continuem pel PR C-78 o Camí de la Portella fins al pas de la Portella que resta custodiat per les agulles de la Roca Gran de la Portella i la Roca Petita de la Portella. Baixem pel pas referit amb cura de no relliscar, sobretot el Worphi que s’ho estudia aviam on fica la pota. Després continuem fins al Coll de Guirló i més endavant abandonem el Camí del Coll de Guirló i girem per l’esquerra en direcció a Sant Pau Vell per acabar d’arrodonir l’excursió. En un tres i no res arribem a Sant Pau Vell, església romànica en runes datada de l’any 1084, a dalt d’un turó des d’on podem gaudir d’unes magnifiques vistes panoràmiques de la zona d’Agulles. Hi ha un panell d’informació que ens ajudarà reconèixer i situar diferents agulles i zones d’aquesta vessant del massís.

Després d’una estona per la contemplació, reprenem la caminada i tornem al Camí del Coll de Guirló per continuar fins a Can Maçana donant per acabada l’excursió.

Ruta cortesia de Lo Piolet. Ressenya i més detalls a Lo Piolet

Sortida: Can Maçana
Arribada: Can Maçana
  3 h 21 min
Dificultat: Baixa
7,1 km